Главният архитект: Цирковата площадка е подходяща за атракции, опера или административна сграда

Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев отрече местната администрация да има амбициите да превърне терена на Цирковата площадка в модерен жилищен комплекс. Припомняме, че това предположение изказа за медията ни областния управител Стоян Пасев, след като стана ясно, че държавата започва процедури по прехвърлянето на имота на Варна.

„Много хубава площ, атрактивна, съмнявам се там да допуснем застрояване с жилищни кооперации. Това е геометричния център на града и по-скоро си представям обществено обслужване да има там – било то административна сграда, а защо не и трайно да се настани цирк, включае атракции.
Ако го превърнем в жилищен комплекс ще бъде похабяване на тая територия. Там може да бъде изградена една прекрасна опера. Варна няма опера. Ползва се сградата на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Трябва да се направи задълбочено проучване от какво има нужда града, а не просто да усвоим едни терени. Там територията е такава, че няма ограничения, могат да се предвидят всякакви дейности.
Комункационно е решено много добре с достъп до градския транспорт, но не го виждам като жилищен комплекс. Особено като се има предвид и близостта до гробищата, аз лично не бих живял на такова място“, коментира Виктор Бузев.
„Това е площ от 28 декара на Цирковата площадка плюс 16 декара парк, собственост на Министерство на правосъдието, непосредствено зад затвора. Идеята на Общината е тук да бъде изграден жилищен комплекс“, каза преди време за Varna24.bg областният управител Стоян Пасев.И допълни: „Една от идеите преди време беше на това място да бъде построена Съдебна палата, след като отпадна варианта тя да бъде изградена на Централния пазар. Според Общият устройствен план на Варна на този терен е предвидено застрояване за обществено обслужване с високи коефициенти. Това по груби изчисления прави около 150 000 кв.м. застроена площ. Улицата е дадена за разширение и затова 3 декара ще бъдат отнети за това, като площта ще остане 25 декара.“

Преди години на Цирковата площадка, която се използваше и за учебен автополигон, беше изграден търговски комплекс, собственост на затвора. Днес той е изключително занемарен, голяма част от дървените къщички са разрушени, изгорели и изтърбушени. В някой от тях все още се развива търговска дейност. Голяма част от терена се използва за безплатен паркинг.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

10 − one =