Никой не знае какво ще се появи на мястото на съборения „Дом Младост“ във Варна

Петел“ следи какво се случва, след като „Дом Младост“ във Варна беше сринат със земята.

В Регионалната екоинспекция във Варна до момента не е постъпвало уведомление за инвестиционно предложение, свързано с имота, на чиято територия се намира построеният през 80-те години на миналия век балнеологичен и здравен комплекс „Дом Младост“ в града. Това съобщиха от инспекцията по повод започналото във вторник разрушаване на сградата и басейните, захранвани доскоро с минерална вода. Кой, какво и в какви срокове има намерение да построи там до момента не е известно.

В уточнение на днешното съобщение от РИОСВ във Варна обясниха за „Дневник“, че подаването от страна на възложителя на уведомление за инвестиционно предложение е първата стъпка за определяне на приложимата процедура по реда на екологичното законодателство. Така в момента е блокирана и следващата стъпка по реализацията на проекта – издаването на строително разрешение от страна на местната администрация.

От пресслужбата на местната екоинспекция съобщиха също, че едва в късния следобед вчера и след разпространеното прессъобщение за липсата на инвестиционно предложение там е постъпил план за управление на отпадъците от разрушаването на съществуващата в момента инфраструктура. Проверката по спазването им щяла да започне едва в понеделник.

От общинската администрация във Варна до момента също няма информация за внесена проектна документация, от която да става ясно кои са инвеститорът и изпълнителят на бъдещия проект за строителство на мястото на „Дом Младост“. На 20 януари обаче главният архитект на града Виктор Бузев изненадващо се появи на събитие, организирано пред изоставената сграда на комплекса. То бе организирано от архитект Красимира Костова, представила се като проектант на бъдещите жилищни сгради на 12 етажа, медицински и спортни бази, СПА център с басейни и т.н. Всичко, което Костова представи обаче бяха няколко голямоформатни винилови принта с неясни схеми и много снимки от СПА процедури и фитнес тренировки.

Според Костова комплексът щял да разполага с 5 басейна – два вътрешни и три външни, като всички те щели да бъдат достъпни с публичен достъп. Веднага след това няколко медии, известни с близостта си с общинската администрация във Варна, побързаха да публикуват статии със сходни заглавия, според които на мястото на „Дом Младост“, който се намира в един от панелните квартали на града, предстои да се появи „новият градски плаж на Варна“.

На 14 декември м.г. Варненската окръжна прокуратура прекрати преписката по проверка, която започна по сигнал на гражданското сдружение „Да спасим „Дом Младост“, че собствениците на комплекса са прекъснали снабдяването на басейните с минерална вода.

„С оглед на установеното, че конкретният актив е бил в имуществото на „Лазур“ ЕАД, което е било обект на приватизационна сделка и продадено на „Феста холдинг“ АД, намирам, че прекратяването на преписката е преждевременно и при непълна проверка“, пише в друго постановление, този път на Апелативната прокуратура във Варна, издадено в края на миналата седмица.

Според заключенията на прокуратурата и до този момент не е изяснено какви са били параметрите по приватизационния договор, както и има ли заложени клаузи или други условия, които да ангажират басейните, респективно сградата на „Дом Младост“ да запазят своите функции, които са и в обществена полза.

В постановлението е записано също, че до момента не е изяснено и не е извършена преценка налице ли са нарушения на приватизационни клаузи

осъществяван ли е следприватизационен контрол и предприети ли са мерки в подобна насока, за да се прецени има ли възможност за намеса на прокуратурата в казуса.

За да бъдат изяснени тези обстоятелства, Варненската апелативна прокуратура е поискала Агенцията за публичните предприятия и контрол да представи договорите за продажбата на „Лазур“ АД, както и всички останали документи до придобиването му от новия му собственик.

Проверки, извършени от Икономическа полиция по случая с „Дом Младост“ във Варна, вече установиха, че след 2020 г. „комплексът вече е бил собственост на дружеството „Дженюин истейт“, притежавано от кипърската офшорна компания „Дженюин истейт лимитид“. Това е и основанието на „Феста холдинг“ и до този момент да твърдят, че нямат нищо общо със събарянето на някогашния СПА комплекс.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!