Събориха най-романтичната къща

Събориха поредния архитектурен уникат, така известната Розова къща. Само за няколко часа в събота багер срина сградата на ул. „Петър“, алармира във Фейсбук Асен Генов от групата „Стара Варна“, като илюстрира със снимки поредната поразия в центъра на града.“ Научих в понеделник , лично за мен това беше къщата-фаворит с най-голяма романтика, с невероятен двор и красива роза на входа“, каза за „Труд“ главният архитект на града Виктор Бузев.
От общината няма издадено строително разрешително за вдигане на нов обект на нейно място, постъпило е само искане за насочване на отпадъците и маршрут за извозването им, на което не е даден отговор. Миналата година разрушиха фасадата на къщата, като забиха едни стиропори и сега са решили да я съборят. Има багер, има свидетели, не могат да кажат, че сама е паднала. Но общината е с вързани ръце според закона, мога само да не съгласувам искането за отпадъците и камарата с боклуци да стои в двора, обясни още арх. Бузев.

 

Къщата е в списъка от 250 стари сгради във Варна, предложени общината за паметници на културата, за които се чака одобрението от Националния институт за недвижимо културно наследство
/НИНКН/. Вече 450 старини с история и уникална архитектура край морето получиха този статут.

 

Миналото лято изненадващо рухна къща-паметник на културата на най-оживения варненски булевард“Княз БорисI“, а през 2008 г. гръмна скандалът с така наречената Картофена къща в града, за която общината беше дала разрешително за събаряне, а след това наложи забрана за нов строеж и собствениците й заведоха съдебен иск срещу нея за близо 6 млн.лева.

 

Не е изключено сега съдбата на Розовата къща да последват и други стари сгради, докато все още чакат ред за одобрение от НИНКН. В момента масово се рушат къщи уникати на ул.“Славянска“, на „Ив.Вазов и на други места в града, предупреди Християн Облаков, създател на сдружението „Стара Варна“. Розовата къща е строена през 80-те години на XIX в. и около нея е била първата българска махала във Варна от преди Освобождението, посочи Облаков.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

five × 5 =