Разказ на варненка: Опитах да помогна на мъж, който лежи на цимента, от 112 ми затвориха

Варненка разказа във Фейсбук за опита си да помогне на мъж, когото е открила да лежи под козирка на блок в лошо състояние. Илияна Асенова написа в групата „Варна” в социалната мрежа за опитите си да сигнализира институциите за случая. Обаждането ѝ до спешния тел.112 обаче завършило не по начина, по който е очаквала – от отсрещната страна ѝ затворили, без да ѝ кажат, че ще пратят полиция, медицински екип или социален работник  да провери състоянието на човека. Ето какво разказа варненката за ситуацията зад бл. 142, в ж.к. „Възраждане”, където открила лежащия мъж:

„От този вход не се влиза. Попитах човека дали е добре. Не разбрах какво каза. Може би е пиян. Казах му да не лежи там на цимента, ще истине. Видях, че стана на крака и се клати и пак легна. Май е от ромски произход.
Обадих се на 112. Жената ме пита какво прави, как изглежда и прецени, че не му трябва спешна медицинска помощ. Казах ѝ, защо не изпратят полицаи да проверят за какво става въпрос, могат да го настанят в някой приют. Тя ме пита дали според мен е бездомник. Аз как да преценя? Жената ми затвори телефона.
Видях в квартала патрулка и казах на двамата млади полицаи да проверят”.

Разказът на Илияна Асенова предизвика много коментари на участници във фейсбук групата. Мнозина изтъкват, че такива ситуации във Варна не са рядкост, но понякога институциите просто не реагират на сигналите за тях. Други пък с тъга констатират, че по-често има кой да помогне на бедстващо животно, отколкото на бедстващ човек.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

nineteen − thirteen =