От новото пристанище варненци ще си купуват риба направо от лодките на рибарите

Готов е проектът за рибарското пристанище в местност Карантината край „Аспарухово“. Той е внесен за съгласуване в Министерство на транспорта, а след това се очаква финансиране от фонд „Рибарство и аквакултури“, съобщи главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

 

„Надяваме се да бъдем одобрени, това е важна задача, необходима за града и бранша. Това е добро начало, тъй като едно модерно рибарско пристанище ще е добре за риболовния сектор, не само за промишления риболов, а и за малките рибари, които с това препитават семействата си. Това няма да е рибна борса, а място за продажба от първа ръка. Хората ще могат да купуват риба от самите лодки.

Ако е борса, трябва да бъде изградена отделна сграда, това предполага друга технология. Това е буквално място за първа продажба, така се води и като термин. Там ще има работилница за лодките“, обясни арх. Бузев.

Той сподели, че Общината има намерение да вложи свои средства за доработване на покривната конструкция на пристанището и тя да се превърне в мини амфитеатър. Там варненци и гостите на града трябва да имат свободен достъп, за да могат да наблюдават целия варненски залив и силуета на Варна.

Неотдавна областният управител на Варна Стоян Пасев обясни, че на Община Варна е прехвърлен парцел в местност „Карантината“, отреден за рибарско пристанище. Очакваше се през януари тази година да бъде отворена оперативна програма към Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“, от където да бъде финансиран проекта.

„Пристанището вече е регистрирано. Програмата, която отваря, е само за ремонт и реконструкция на съществуващи пристанища. В България така е направено заданието, че се оказа, че на територията на Варна няма рибарско пристанище.

Вече има регистрирано такова и държавата прихвърли 4 декара площ за изграждането му. Проектът е готов, на работна фаза, вече може да се кандидатства за финансиране. Най-късно през април тази година може да се стартира, тъй като парите са вече отпуснати.

По програма „Рибарство и аквакултури“ са осигурени общо 100 млн. евро на Варна. Екс премиерът Бойко Борисов обеща 10 млн.лв. за пристанището, те са целеви и би трябвало да се отпуснат. Две нови пристанища ще има на територията на България, това в Аспарухово и още едно в Бургас“, каза тогава областният управител.

Преди време подобна информация даде и кметът на Варна Иван Портних:

„В началото на 2017 г. може да старитара изграждането на новото рибарско пристанище в местност Карантината. „Развитието на града върви в Южна посока затова инвестициите там са важни. С придобиването на имотите около пристанището на „Рибни ресурси“ ще увеличим парковата територия и ще започва на практика от кметството и ще се свърза с настоящата зона.

Готов е паркоустройствения план на парка. Това е уникална даденост. Амбицията ни е да превърнем тази част във втората Морска градина на Варна с една прекрасна среда със спортни и детски площадки. Това ще промени даденостите на района и ще ни позволи да експонираме Аспаруховия вал, нещо което би било много интересно за туристите и гостите на града.

Успоредно с този проект планираме да създадем рибарско селище, където да намерят своето място и рибарите, но да бъде и атракцион с типови къщички и демонстрации как се плетат мрежи и се оправят лодки“, заяви Иван Портних.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

five × five =