Варна може да има своя нов романтичен мост през лятото на 2018-а

Ако бъде намерено финансиране, Варна ще има своя нов романтичен мостик на Рибарския плаж през лятото на 2018 г. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

„През 2016 г. Община Варна задели средства, с които бяха проектирани две съоръжения – едното е рибарското пристанище на Карантината, другото е рибарския мостик.

Отпуснаха се средства за проекти в техническа фаза, за да може да стане ясно на каква стойност ще бъде самото изпълнение. Проектите са входирани в Министерство на транспорта за съгласуване и продължаване на процедурата по издаване разрешение за строеж. След това ще се кандидатства по програмата „Рибарство и аквакултури“ за финансиране и изграждане на съоръжението“, обясни арх. Бузев.

Според него идеята на това съоръжение е освен да се възстанови съществуващия стар мостик, който се срути преди години, освен да бъде атракция за гражданите, то да върши работа и за самия плаж.

„Циркулацията на водата между рибарски плаж и първа буна като цяло компрометира плажната ивици, през зимните месеци пясъка изчезва, за щастие през лятото се появява. Идията на съоръжението е да бъде тип буна, плътно съоръжение, което ще може да задържа пясъка. Самото съоръжение продължава в конструкция, която е с колони и самият мостик е върху тях. Накрая съоръжението ще завършва с площадка. Това ще е място, на което да може да се проведе събитие, било то камерен концерт или театър, събитие, свързано с някакво честване…Идеята е това да не е само място, където да ходим да си правим селфита, а там да кипи и културен живот. Възможно е да има кафе и вода, но в никакъв случай заведение, по-вероятно е да бъдат поставени вендинг машини“, обясни арх. Бузев.

Той припомни, че беше направено геоложко проучване на морското дъно, тъй като конструкцията, към която проектантите са се насочили ще бъде с набиване на бетонови пилони.

„Все още нямаме готовност с това колко ще струва изграждането, направили сме запитване до няколко компании. Въз основа на проекта в момента се изработва т.нар . количествена сметка. Предстои формирането на бюджета за съоръжението. Вариантите са три: финансиране от бюджета на общината, кандидатстване по европрограми, като съществува и смесен вариант. След това ще има процедури по избор на изпълнител, така че нещата се очертават след активния летен сезон и има шанс за лятото на 2018 г. това да се случи, ако се намерят средства, разбира се“, допълни арх. Бузев.

Той обясни, че новият естакаден мостик на Рибарския плаж ще се простира на 169 метра навътре в морето, а диаметъра на кръглия изкуствен остров навътре ще е с диаметър 34 метра и площ от около 585 кв. м.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

fourteen + seventeen =