Извънредна сесия в Провадия

Извънредно заседание на ОбС-Провадия, е насрочено за 22 февруари с една единствена точка – организиране и провеждане на местен Референдум.

 

Инициативен комитет с членове: Кадрия Мехмед, Петър Петров, Юлиян Костадинов, Пенко Димитров и Валентин Тодоров, събра в законовия срок необходимия брой подписи от жителите на Провадия. Каузата е: Възстановяване на балнеолечението в солени минерални бани Провадия и Запазване на единствената болница в градa с възстановяване на вида й от 2010 г. – с Родилно и Хирургично отделения.

 

Най-отдалеченото село в Провадийско е Снежина. В него се раждат най-много бебета. Селото е на над 80 км от първото възможно АГ-отделение, което се намира във Варна. Честа практика е родилките да раждат в линейките или до спешния център в общинския град на кушетката за прегледи. С възобновяване работата на Родилното отделение ще се даде възможност на жените да раждат при условия като в 21 век.

 

Припомняме, че солената минерална вода в Провадия осигуряваше единствено по рода си в страната лечение. Вода с подобно качество имаше само в Карлови Вари – Чехия. Според експертите провадийската вода дори бие по няколко показатели тези на Карлови Вари. Във времето, в което баните работеха, са извършвани ежедневно стотици процедури. В момента целия комплекс и парилежащия парк тънат в разруха, лятото – в бурени (на снимката горе – бел. ред.).
Това е първият местен Референдум в Провадия и един от малкото подобни, достигнали до реализация в страната. До сега провадийци са участвали в подписки за национални референдуми.

 

Ако резултатите от Референдума са положителни за поставените теми, то в Провадия ще се разкрият нови работни места. Много от хората в общината са безработни или на минимални заплати, което не им позволява да отидат на спа-процедури или курорт. С възобновяването са солените минерални бани ще бъде подобрен здравният статус на населението, както и финансовото му състояние.

Източник: RNS

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

eighteen − nine =