Българските думи на 2021 – “прецéням”, “антиваксър” и “изчегъртване”

“Прецéням”, “антиваксър” и “изчегъртване” са най-употребяваните думи в България през 2021 година. Става ясно от голямо проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях се нареждат думите “ваксина” и “зелен сертификат”. В топ 10 са “промяна”, “избори”, “бустерна доза”, “Харвард” и “чекмедже”.

Всеки от анкетираните е посочил до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Сред избора на 42 на сто е некнижовното „преценям“, 34% са маркирали “антиваксър”, а 30% – “изчегъртване”.

„Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021-ва – ковид заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт“, каза доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ за първи път в открито допитване е проведено гласуване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Неговите организатори – Павлина Върбанова – доктор по български език, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него. А те се очертават чрез думите, които употребяваме.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!