Варненци на нов протест за спасяването на „Дом Младост“

Варненци готвят нов протест против събарянето на „Дом Младост“ в едноименния квартал, научи BudnaVarna.com.

Комплексът е частна собственост, а според граждани от квартала той ще бъде съборен и на негово място ще бъде построена жилищна сграда с търговски обекти.

Дом Младост е първият спа център в България и единствените басейни за рехабилитация във Варна, посочват организаторите на протеста.

Исканията са им Община Варна да откупи частния имот, да го реновира и всички граждани да имат възможността да се възползват от това, което природата е дала – лечебната минерална вода.

„Моля Ви, нека бъдем съпричастни към нещо построено с парите на нашите бащи и майки; към минералната вода, която лекува деца и възрастни и всички плажуващи.“, апелират организаторите.

Събитието е насрочено за 12 часа на 22 януари, събота.

Припомняме, в началото на юни миналата година бе организиран първият протест. Тогава стана ясно, че на наемателите в обекта са им изтекли договорите за наем и собственикът е наредил площите да бъдат освободени, а причината е, че има намерения за събаряне на комплекса с басейни и изграждане на нова сграда.

Сред протестиращите бяха наематели, треньори по плуване, рехабилитатори, представители на спортни школи, родители, граждани на квартала.

Според гражданите на квартала плувен комплекс „Приморски“ не е аналог на „Дом Младост“ тъй като там се водят тренировки от спортните клубове и свободният достъп за граждани е силно ограничен.

Освен това плувният комплекс „Дом Младост“, чиито басейни работят целогодишно са с топла минерална вода, и са единствените подходящи за рехабилитация и деца със специални потребности във Варна. Според треньори те са и единствените подходящи за обучение на малки деца по плуване.

Според община Варна „Дом Младост“ никога не е бил общинска собственост, а към средата на миналата година в общината не е постъпвало заявление за строеж.

Тогава от Община Варна съобщиха, че сондажът за минерална вода се води към активите на Басейнова дирекция Черноморски регион и не е предаден за стопанисване, управление и експлоатация в Община Варна.

По данни от имотния регистър от 2005 година имотът е собственост на „Винком“ АД (по настоящем „Терис Къмпани“). По късно имотът е продаден на „Феста Холдинг“ АД.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

16 − eleven =