Гладни вълци нападат села край Варна

За удушени животни със следи от зъби сигнализират фермери от варненски села. Инцидентите започват през втората половина на декември и продължават до момента. 

От Коледа досега Златина Георгиева открила 5 мъртви телета във фермата си, всяко от което е било с тегло около 350 кг. Обезпокоената стопанка споделила със свои колеги от съседните населени места за проблема, предаде Аgri.bg. Оказало се, че в близкото село Изгрев също има случаи на мъртви животни. Там фермери са станали свидетели на нападението на вълци, които удушили 2 кози. При своеобразното разследване ощетените стопани стигнали до извода, че вълкът или вълците са били около село Изгрев до 20 декември, а след това, около 25 декември се преселили и започнали да нападат село Изворско, което отстои на 12 км. 

Златина Георгиева: За първи път ми се случва подобно нещо. Вълкът прескача електропастирите, подгонва телетата и удушава това, което успее да хване.

Семейството отглежда общо 90 крави, юници и телета във ферма, разположена в покрайнините на селото. Семейната къща също е в този имот, животните не са сами нощно време. Златина е подала сигнал до кмета на селото и до Районното полицейско управление. Предстои да информира и горското стопанство, за да могат ловните дружинки да организират хайка за вълци. 

В този период на годината ловците излизат на отстрел за вреден дивеч. „Вълците трябва да се дебнат през нощта, когато са активни и нападат животните. Дано не се стигне до нападение над хора“, сподели още разтревожената фермерка.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар