Уникално! Спасиха с операция бременна жена и бебето ѝ във Варна

Уникална операция беше извършена в Медицински комплекс “Майчин дом” във Варна. Бременна жена с огромна яйчникова киста, достигаща до диафрагмата, беше оперирана лапароскопски със запазване на бременността, съобщиха от здравното заведение.

Подобна операция крие рискове по няколко причини, обясняват от „Майчин дом“.

Първо, поради огромния обем на формацията и ограничените пространствени възможности, второ, заради увеличения обем на съдовете вследствие на бременността, увеличаващи риска от кървене, и трето, изключително внимателното манипулиране на матката и запазване на бременността.

За целта е използван специален инструмент ENSEAL, разработен за коагулация на големи съдове, осигуряващ по-голяма сигурността за пациентката.

Лапароскопският метод е златен стандарт за лечение на яйчникови кисти, а бременността не е противопаказание, а напротив – използвайки минимално инвазивния метод се намалява рискът от възникването на контракции на матката и според световните гайдлайни лапароскопията може да се извършва във всеки триместър от бременността.

Операцията бе извършена в навечерието на празниците от д-р Атанас Александров, д-р Сузан Едхем и д-р Димитър Казаков. Пациентката е изписана 48 часа след операцията в отлично състояние и със запазена бременност.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар