Обсъждат затягане на мерките в България заради Омикрон

След като преди ден беше доказано, че вариантът Омикрон вече е открит у нас здравните власти днес ще обсъдят дали се налагат нови мерки, за да се спре разпространението на южноафриканския вариант на COVID-19.

Два експертни съвета ще обсъждат днес в Министерството на здравеопазването мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас. Причината са установените 12 случая на заразени с варианта Омикрон, който вече доминира в няколко европейски държави. Експертите ще се съобразят с мерките, които се налагат в останалите членки на ЕС.

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев вече заяви, че според него най-важните мерки вече са предприети. По-рано Кунчев заяви, че пълен локдаун във вида, който познаваме от пролетта на 2020 година, е изключен.

Засега не се предвижда затягане на съществуващите мерки, нито спиране на децата от училище, въпреки че вариантът засяга и по-малките. Омикрон е много по-заразен и се разпространява много по-бързо, но протича по-леко е информацията на учените засега.

Основните му симптоми са хрема, болки в гърлото и отпадналост – при него много рядко се наблюдава загуба на обоняние. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Омикрон може да измeсти традиционния грип и се очаква съвсем скоро да стане доминантен.

„Това, което наблюдавахме при колегите от Западна Европа – удвояването на случаите ставаше на 2-3 дни, което е много висок темп. Единственото ни успокоение е, че засега данните са за сравнително по-леко протичане“, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

4 × 4 =