Варненски фотографи заснеха леденото вълшебство на зимен Китай при -30 градуса! (снимки)

От 4 февруари варненци ще могат да станат част от проекта „Зимен Китай“. Той е дело на Институт Конфуций при Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Център „Иновации и Развитие“ при Икономическия Университет Варна. Проектът е част от кампанията свързана с избирането на Пекин за домакин на зимните олимпийски игри през 2022 година.

Целта е до началото на спортното събитие, да се разширят класическите представи на света за Китай и да се обогатят в зимни краски – сняг, лед и студ.

 

Автор на проекта е Велин Пасков. Фото-изложбата „Зимен Китай” включва 30 фотографии. Тя ще бъде представена във Варна в Гранд мол. При откриването, паралелно с нея, ще има уроци по калиграфия, курс по Тай Чи, китайски занаяти и изкуства. Тези изяви се провеждат в седмицата на Китайската Нова Година, започнала на 28 януари.

 

Фотоизложбата представя най-северния и студен китайски град – Харбин. Намиращ се от двете страни на река Сунхуа, той е домакин на най-големите зимни фестивали на ледените и снежни скулптури в света. Както и част от зимното лице на Пекин – домакина на зимните олимпийски игри през 2022 година.

 

Фотографиите в изложбата са дело на Велин Пасков и на Мария Паскова. Те са заснети при изключително ниски температури. Дневните температури не надвишават минус 15 градуса, а нощните с лекота падат под минус 30 градуса.

 

Една от най-големите зимни атракции в Пекин е езерото Шъчъхай. В превод това означава „Езерото на десетте храма“, колко са храмовете около него. Всяка зима то бива сковано от дебел лед и тук може да видите, както традиционни начини за забавление, така и някой запазени за китайците марки, като ледените вело-шейни.

Източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

one × four =