Как да изберем подаръци за Нова година?

Остава много малко време до Нова година и мнозина започват да мислят какво да подарят на своите близки, приятели, познати.

Често избираме за подарък за Нова година това, което самите ние бихме искали да получим, но се чувстваме разочаровани, когато изненадата ни не предизвиква емоциите, които сме очаквали, пише Actualno.com

Кое е основното правило при избор на подарък?

Първото, основно правило е: да не мислим за нашето желание, когато купуваме подарък за други, а да помислим за човека, на когото ще го подарим. Трябва да имаме предвид не само желанията му, но и да оценяваме неговите възможности, за да не направим подаръка твърде скъп и да не поставим човека в неудобно положение.

Колко трябва да похарчите, изборът на скъп подарък лоша идея ли е?

Подаръците, които са твърде скъпи, обикновено са неудобни, особено ако ги давате на някой, който е с по-малки финансови възможности. Освен това, ако човек смята, че този подарък е твърде скъп, той може да ви го върне обратно.

Човек може да похарчи всичките си спестявания, за да ви благодари в замяна. Не е трудно да избегнете подобна ситуация, трябва внимателно да помислите за човека, неговите желания и възможности.

Тези, които мислят да подарят подарък на колега, на шефа си, правилата, от които могат да се ръководят:

Има правила и бизнес етикета за даване на подаръци. Смята се, че ако правите подарък, особено на шефа си или на колега, който е с по-висок ранг от вас, тогава размерът на подаръка не трябва да надвишава повече от 15% от заплатата ви.

Съществуват няколко универсални правила, които ще ви помогнат да изберете правилния подарък:

Първо, счита се за неетично да се дават подаръци, свързани с предмети за лична хигиена – шампоани, гелове, пяна за бръснене. Парфюмите са към предмети за лична хигиена. Ако все пак подарявате парфюм, препоръчително е да го придружите с поздравителна картичка, а в нея, написани мили думи, пожелания, може и малка плюшена играчка.

Ако се съсредоточим върху нормите за етикет, тогава мъжът не бива да подарява на жена бельо, ако не са женени. Такъв подарък не може, дори и да са женени, да бъде подарен в присъствието на други хора.

Популярните списъци с желания, в които може да посочите за какво мечтаете и какво искате да получите, те са в съответствие с нормите на етикет:

Съвременният етикет не забранява списъците с желания, дори го смята за вид опростяване на задачата. Това е добре, за да не получите пет еднакви копринени шала.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар