Нидерландия затваря, ще могат ли да се приберат у нас българите

Нидерландия отново въвежда пълен локдаун, считано от днес до 14 януари, заради разпространението на варианта Омикрон.

Преди ограниченията да влязат в сила, хората се втурнаха по магазините да пазаруват. В Нидерландия затварят магазините, които не са за стоки от първа необходимост, барове, фитнес зали и други обществени обекти. Разрешава се едно домакинство да приема само двама гости, а по празниците – до четирима. Всички училища остават затворени до 9 януари.

Това обаче няма да попречи на българите, които живеят в Нидерландия и са планирали да се приберат у нас за празниците, да пристигнат в България. Нидерландия все още е в червената зона. Считано от 20 декември, понеделник, в тази зона попадат също Франция, Йордания, Гренландия и Фарьорските острови. В оранжева зона влизат Испания, Малта, Швеция, Сърбия, Черна гора и Украйна, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Условията за влизане в България можете да прочетете тук.  

От днес в Гърция се влиза само с отрицателен антигенен или PCR тест. Мярката важи и за всички ваксинирани и преболедували. От понеделник, 20 декември, същите правила въвежда и Австрия.

Пътуващите за там трябва да представят както сертификат, че са ваксинирани или преболедували коронавирус, така и негативен резултат от PCR тест или трета доза ваксина. Като част от т. нар. правило 2G, сертификатът за ваксинация не трябва да е по-стар от 270 дни, а сертификатът за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни.

Освен един от двата сертификата, гражданите, пристигащи в Австрия, трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, или да са си поставили бустерна доза ваксина.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар