Катедралата във Варна грее с нова позлата за Коледа

В навечерието на Рождество Христово куполите на катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна вече греят с нова позлата. Последният голям ремонт на катедралата е бил преди 80 години, а основният купол не е обновяван от освещаването на храма през 1886 г.

Позлатяването на 5-те катедрални купола и кубето на камбанарията продължи повече от година.

„Позлати се от майстори реставратори, които се занимават с такова дело. Семейство Окупецки и г-н Николай Чергаров, те тримата извършиха това изключително добро позлатяване на куполното пространство“, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Позлатяването на куполите е приключило преди седмица, но е трябвало технологично време, за да престоят те под специално винилово покритие заради ниските температури, съобщава БНТ.

„Почти сме на финала. Половината от самия покрив е готов, остава другата половина. Може би към края на януари, ако е хубаво времето, ще го свършим“, каза Анатоли Серафимов – технически ръководител.

За позлатата са използвани стотици хиляди листчета златен варак. И въпреки че ремонтът на храма все още не е приключил, жителите на Варна не крият възхищението от обновените куполи.

Цялостното обновяване на Катедралата ще приключи в началото на идната година.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар