Най-лошите навици, които ви карат да остарявате

Всеки ден всички остаряваме малко по малко. Световната здравна организация изчислява, че до 2050 г. ще има над два милиарда хора на възраст 60 и повече години в световен мащаб! Всъщност хората по целия свят живеят по – дълго от всякога и няма признаци тази тенденция да се забави. Почти невероятно, скорошно проучване, публикувано в Demographic Research, дори прогнозира, че ще видим доста живи хора на по 120-те години до края на този век.

Перспективата да се събудите един ден и да духнете 125 свещи за рожден ден може да звучи абсурдно, но само преди няколко века средната продължителност на живота е била само около 40 години!

Сега много хора са склонни да се тревожат, че с напредналата възраст идва повече болка, по-малко независимост и влошаване на умствените възможности. Въпреки че определено ниво на физическо и психическо влошаване е неизбежно с течение на годините, това не е предрешено заключение. Изследванията, публикувани в Nature Human Behavior, стигат до заключението, че много възрастни хора всъщност виждат, че умствените им способности се подобряват с възрастта.

Тези резултати са невероятни и имат важни последици за начина, по който трябва да гледаме на стареенето“, казва старши изследовател на изследването, д-р Майкъл Т. Улман, професор в катедрата по невронауки и директор на лабораторията за мозък и език в Джорджтаун.

Хората широко приемат, че вниманието и изпълнителните функции намаляват с възрастта, въпреки интригуващите намеци от някои по-малки проучвания, които повдигнаха въпроси относно тези предположения“, продължава той. „Но резултатите от нашето голямо проучване показват, че критичните елементи на тези способности всъщност се подобряват по време на стареенето, вероятно защото ние просто практикуваме тези умения през целия си живот.“

Нито един резултат от стареенето не е заложен в камък. Всички ние диктуваме колко плавно стареем с изборите, които правим всеки ден. Разбира се, това също означава, че има решения за начина на живот и избори, които трябва да избягваме в интерес на грациозното остаряване. Прочетете, за да научите за най-лошите навици в начина на живот, които ви карат да се чувствате по-възрастни.

Гледате твърде много телевизия

Няма нищо лошо в нощта, прекарана в гледане на филми, но не си създавайте навика да се залепвате за дивана в хола.

Един завладяващ набор от изследвания от Американската сърдечна асоциация ни казва, че твърде многото сърфиране на телевизия може да доведе до повишени шансове за когнитивен спад и загуба на мисловни умения по-късно в живота. По-конкретно, изследването показва, че гледането на много телевизия е свързано с по-ниски обеми на сивото вещество в мозъка . Сивото вещество е отговорно за редица важни невронни процеси, като вземането на решения.

Нашите открития показват, че количеството гледане на телевизия, може да е свързано с когнитивния спад и образните маркери за здравето на мозъка“, казва Прия Палта, невролог. „Следователно намаляването на заседналото поведение, като гледане на телевизия, може да бъде важна цел за промяна на начина на живот за поддържане на оптимално здраве на мозъка“.

Оставаш в застой през целия ден

Не е само телевизия. Като цяло твърде многото излежаване може да ви накара да се почувствате по-стари, отколкото трябва – както психически, така и физически. Добре е документирано, че упражненията поддържат мускулите и костите ни здрави, но знаехте ли, че повече движение може да ви помогне да останете млади от биологична и клетъчна гледна точка?

Изследване, публикувано в JAMA and Archives Journals, установява, че тези, които остават активни в свободното си време, всъщност са биологично по-млади от други, по-мързеливи хора на същата възраст. Точно така, застоялият начин на живот може буквално да ви състари с по-бързи темпове. „Заседналият начин на живот увеличава склонността към заболявания, свързани със стареенето и преждевременна смърт“, се казва в проучването. „Неактивността може да намали продължителността на живота не само като предразполага към заболявания, свързани със стареенето, но и защото може да повлияе на самия процес на стареене.“

По-нататъшни изследвания, публикувани в Mayo Clinic Proceedings, също казват, че редовните кардио навици могат да бъдат основно предимство, когато става въпрос за поддържане на здраво мозъчно здраве до напреднала възраст. Авторите на изследването съобщават, че кардио тренировките са свързани с повишени нива на обема на сивото вещество. „Това е още една част от пъзела, показваща физическата активност и физическата годност предпазва от когнитивния спад, свързан със стареенето“, коментира д-р Майкъл Джойнър, анестезиолог и физиолог в клиниката Майо.

Имате нередовен график за сън

Ако напоследък сте имали непостоянен сън , със сигурност не сте сами. Пандемията прекъсна съня на почти всеки в различна степен, но сънят е начинание за борба с възрастта, което си струва да бъде приоритизирано. Проучване, публикувано в научното списание Sleep, дори установява, че възрастните на средна възраст, които спят повече или по-малко от 6-8 часа редовно, могат да изпитат ускорен темп на когнитивен спад, равен на 4-7 години остаряване! Това е висока когнитивна цена за оставане до късно (или за сън твърде често).

Друг изследователски проект, публикуван в Clinical and Experimental Dermatology, открива, че кожата на неспящите е склонна да старее с по-бързи темпове. „Нашето проучване е първото, което убедително демонстрира, че недостатъчният сън е свързан с намаленото здраве на кожата и ускорява стареенето на кожата. Жените без сън показват признаци на преждевременно стареене на кожата и намаляване на способността на кожата им да се възстановява след излагане на слънце“, обяснява д-р Елма Барон, директор на Центъра за изследване на кожата в UH Case Medical Center и доцент по дерматология в Училището по медицина на университета Case Western Reserve. Не винаги е лесно, но придържането към редовен график за сън може да ви накара да се чувствате и да изглеждате млади.

Прекарвате твърде много време онлайн

Интернет е невероятен инструмент, но както всичко друго в живота е много възможно да се пристратите и прекалите. По-конкретно, добра идея е да намалите времето си, прекарано на екран. Изследванията показват, че продължителното излагане на синя светлина, излъчвана от компютри, смартфони и всичко между тях, може да ускори процеса на стареене. Публикувано в Aging and Mechanisms of Disease ,  заключава, че синята светлина може да увреди както мозъчните, така и очните клетки.

Вместо това инвестирайте времето си в офлайн дейности като четене или писане. Много изследвания показват, че постоянният навик за четене може да направи чудеса както за мозъка, така и за тялото.  Проучване съобщава, че писането и четенето помагат да се запази „структурната цялост“ на нашия мозък. Изглежда, че е време да изтрием праха от старата библиотека. „Четенето на вестник, писането на писма, посещението на библиотека, посещението на клубове за игри, като шах или табла, са лесни дейности, които могат да допринесат за по-здрав мозък“, казва ученият Константинос Арфанакис.

Четенето далеч от екрана на компютъра е от полза не само за ума. Проучване от Университета в Ливърпул всъщност установи, че присъединяването към литературен клуб може да помогне за облекчаване на болката в гърба и хроничната болка като цяло. Друго проучване, публикувано в Cell Reports, събра доказателства, които предполагат, че четенето извън дома може да подобри зрението.

Лошо управление на стреса

Животът се движи бързо и често е по-лесно да избутате стреса настрана, отколкото всъщност да го обработвате и да се справите с него. Животът с постоянен стрес може да спести време, но намирането на начин да се отървете от стреса, който работи за вас, може да измине дълъг път към по-бавно, по-изящно стареене. Ново изследване от университета Йейл, току-що публикувано в Translational Psychiatry, установява, че хроничният стрес наистина кара биологичните ни часовници да тиктакат по-бързо.

Изследователите се фокусираха върху свързаните с ДНК химически „епигенетични“ промени в тялото или маркери на заболяването, свързани с остаряването, като повишена инсулинова резистентност. Сред колекция от над 400 участници, тези, които съобщават за по-високи нива на стрес, универсално показват признаци на ускорено стареене.

Важно е обаче, че някои участници показаха по-голяма устойчивост към въздействието на стреса върху стареенето. Тази кохорта има много добри резултати, когато става дума както за емоционална регулация, така и за самоконтрол, което предполага, че намирането на начин за справяне със стресовите фактори по здравословен начин е от първостепенно значение за здравословното остаряване.

Тези резултати подкрепят популярното схващане, че стресът ни кара да стареем по-бързо“, отбелязва съавторът на изследването Закари Харванек, резидент в катедрата по психиатрия в Йейл, „но те също така предлагат обещаващ начин за евентуално минимизиране на тези неблагоприятни последици от стреса чрез укрепване регулиране на емоциите и самоконтрол.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар