Балабанов доволен от редовния кабинет: Ще ускори работата по варненските проекти

Решението на Варненския общински съвет за прехвърляне на акциите в „Международен панаир Пловдив” на дружеството „Пълдин туринвест” е законосъобразно и има ясни юридически становища по темата. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик председателят на общинския съвет в морския град Тодор Балабанов.

Той разкри, че другият вариант пред Община Варна за акциите й в Пловдивския панаир е бил запазването им и плащане на загубите, които дружеството търпи.  

„Пред тази угроза преценихме, че в крайна сметка би било по-добре да апортираме акциите в едно по-стабилно дружество, да се печели дивидент или поне да не се търпят загуби”, изтъкна Балабанов.

Решението за апортиране на акциите е взето след постъпило преди няколко месеца предложение от „Пълдин туринвест”, което е мажоритарен собственик на „Международен панаир Пловдив”. От страна на Община Пловдив като миноритарен собственик не са постъпвали никакви предложения по отношение на варненските акции.

Балабанов отрече твърденията, че Община Варна е поискала от Община Пловдив 16 млн. лв. за акциите. „Подозирам, че това беше извадено от контекста на коментар пред медиите на кмета на Пловдив”.

От вчера тече 14-дневният срок за обжалване на взетото миналата седмица решение. Право на обжалване по законосъобразност имат областният управител, кметът на Община Варна и Районна прокуратура-Варна, която по закон следи всички решения на общинските съвети.

На последната сесия на местния парламент е имало общински съветници с коронавирус, което  крие риск от заразяване на останалите, аргументира се Балабанов за решението заседанието да се проведе дистанционно. Той отбеляза, че онлайн заседанията на местния парламент през годината са били повече от присъствените, но това не се е отразило на работата на общинския съвет. „Важно е какво казваме и какво работим, а не от кое място го правим – от трибуната или компютъра”, коментира общинският председател.

Липсата на редовно правителство забави работата по някои важни за общината проекти като магистрала „Хемус”, свлачището Трифон Зарезан, новата индустриална зона и вторият мост на Варненското езеро, смята Балабанов. Той изрази надежда с избирането на редовен Министерски съвет работата с държавната власт да продължи със същите или по-добри темпове.

„Когато има желание за работа, ще има и разбиране”, каза Балабанов. 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар