Хирург във Варна: Преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията

Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират основно от проблеми със сърдечно-съдовата система. Това каза проф. Веселин Петров – началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ “Света Марина” във Варна.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-рисковите в пандемията. Също и хората с диабет, който е зле контролиран, поясни той пред БНР.

Проф. Петров е категоричен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болницата. Идват за консултации след ваксина с изтръпнали крайници, но след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за пример.

“Напротив, постъпват в болницата неваксинирани. Единици са тези, с частично ваксиниране, с една доза, с незавършен цикъл на ваксинация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с множество заболявания – хипертония, диабет, артериални стенози”, уточни той.

“Моето лично мнение е, че преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията“, изтъкна хирургът.

По думите му, когато тялото се е срещнало веднъж с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, така както е при другите заболявания. Затова и сертификатът за антитела е добра мярка.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар