Доц. Кунчев: Сертификатът трябва да е задължителен

Грипният щам, който вече е регистриран у нас, припокрива симптомите на COVID-19.  Диагностицирането му затова е изключително трудно.

Това смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той заяви пред NOVA, че е възможно грипната вълна да съвпадне с новия пик на коронавируса в началото на следващата година. Това пък може да доведе до сложна епидемична обстановка от две едновременни вирусни вълни.

„Началните симптоми на грипния щам Камбоджа се припокриват с тези на коронавируса, затова ще е много трудно да се постави диагноза без тест. Щамът е включен в наличните у нас противогрипни ваксини. Те обаче не могат да се поставят едновременно с тези срещу COVID-19. Препоръката е да се направят през интервал от 14 дни“, заяви специалистът.

„Отпадналост, температура, кашлица и хрема са най-характерните симптоми. Няма големи отклонения от класическата картина на един грип. Ако има нещо най-характерно, то е много бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е само няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни”, допълни доц. Ангел Кунчев.

„За да преминем леко през тези вълни трябва да разширим полето на действие на зеления сертификат. Той трябва да стане задължителен за цялата държавна система. Това трябва да бъде добрият пример”, коментира още той.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

fourteen − four =