Задължителен зелен сертификат за достъп до работните места

Премиерът Кирил Петков призова бизнесът да въведе задължителен зелен сертификат за служителите, за да бъдат допускани те до работните си места. Ще предприеме ли бизнесът тази крачка?

„Уважение към всичко, което постигна Кирил Петков – голяма част от бизнеса го подкрепя. Безспорно, идеята да продължи борбата с COVID-19 и да я сложи като приоритетна идея е правилна. Вчерашното му предложение, не само според мен, искреното желание да се повиши броя на хората със зелен сертификат, чрез бизнеса – би довело до отрицателен ефект”, заяви собственикът на верига магазини Мариан Колев пред Нова телевизия.

„Какво показа нашият опит – първите дни от въвеждането на зеления сертификат правихме активни усилия да убеждаваме нашите служители, че това е правилното. Ефектът беше почти никакъв”, уточни Колев.

По думите на Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България държавата трябва да даде „добрия пример”. „Тя е най-големият работодател. Всеки пети българин работи в публичния сектор. Общо 556 000 работници и служители получават заплати от държавата”, коментира той.

„Нека държавата да въведе задължителен зелен сертификат за достъп до работни места на държавните служители, тези от публичния сектор и да видим какъв ще бъде ефектът”, призова още Иванов.

Той даде и съвет на министър Асен Василев – „да въведе задължителна ваксинация на държавните служители и тогава доброволно ще получи повече от 30 000 молби за напускане”, обясни представителят на АИКБ.

Иванов е категоричен, че методите на принудата трябва да следват методите на убеждаването. „Трябва да бъде проведена мащабна обществено-информационна кампания, в която да се информира обществото за ползите от ваксинацията и вредите от неваксинацията”, допълни той.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар