Спряха газа за ТЕЦ-а на Доган във Варна заради натрупани задължения от 25 милиона лева

Не вървят добре нещата в бизнеса на Доган.

„Бугаргаз“ е спрял подаването на газ към ТЕЦ „Варна“ заради натрупани задължения, съобщават от „24 часа„.

От централата, чииото мажоритарен собственик е Ахмед Доган, обаче твърдят, че причината за спирането на ТЕЦ-а е друга и тя се крие във високата цена на синьото гориво, цена при която сметките не излизат.

Данаил Папазов, който представлява дружеството и е бивш министър на транспорта, не отрече да има задължения, но по думите му те са оперативни и се обслужват.

Според него централата е спряла работа от 1 октомври тъй като въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала. За 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии.

ТЕЦ “Варна” пуска търгове на платформата за двустранни договори, това ще направи за 70 мегавата базов товар и в сряда.

Ако се намерят купувачи, тецът ще бъде пуснат отново, заяви Папазов. Той отрече газът да е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към “Булгаргаз”.

“Имаме закъснения в плащанията, но това е, защото има криза”, обясни Папазов. И добави, че централата, която представлява и управлява, е сред най-ощетените, защото е сред малкото енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.

Спряхме ги, защото дължат пари, заяви обаче изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов пред “24 часа”. По думите му дългът е към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво на 1 октомври, както е запорирала и сметки на централата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

eleven − eleven =