Американец изработва уникални цигулки във Варна

Цигулари от цял свят свирят на инструменти, произведени в България. Те са изработени от американец, живеещ във Варна, a цигулките му са уникални и неподражаеми.

Визията на цигулките, които изработва Джеф Стратън, са извън всякакви стандарти – с черепи, странни фигури и изумителни украси.

„Докато изработвах една цигулка, я счупих, направих дупка. Но вместо да я поправя, продължих да я правя все по-странна и чудата. Показах я на един човек, а той каза „Боже мой“ и я купи“, споделя Стратън.

Оттогава цигулките му предизвикват небивал интерес сред музикантите по целия свят – от Япония до Америка и от Европа до Австралия.

Родом от Охайо, Джеф живее във Варна от 8 години – женен е за българка. Животът му от малък е свързан с музиката.

„На младини бях много добър с цигулката. Но да свириш професионално – цялото ти време трябва да отива за това. Просто е много работа“, казва той и допълва, че много повече радост му носи изработването им.

За цигулките си Джеф използва предимно липа и явор. По думите му качеството на българската липа е най-доброто в света. Той посочи, че никога няма план, когато започва изработването на дадена цигулка. Навярно и за това инструментите му са неподражаеми

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

14 − 6 =