Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за злощастната съдба на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).
Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където „вечна младост спи“, както се пееше в една песен на „Щурците“.
Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор.
„Най-близо до себе си“ – това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реалност на Вълшебния извор.
Друг любител на подводната фотография пък е снимал свой приятел в изпълнение на водолазен „ритуал“ по сервиране на бира с поднос на дъното на Вълшебния извор.
Лятно време тук се срещат и любители на плажните удоволствия, които предпочитат да трупат тен край и във водите на извора.
Ако все пак не сте се сетили да си вземете бански, можете да потопите нозете си в ручейчетата, които бликат наоколо. Усещането за релакс настъпва мигновено. Това, както сме писали и друг път, са т. нар. „остатъци“ от каптажите на девненските извори, които поради особеностите на подпочвения слой не са могли да бъдат „уловени“ и принудително вкарани във водопроводната система.
Затова може би не е редно да се тъпче по местата, от където част от „водните затворници“ излизат на свобода, за да се влеят в река Девня. Въпрос на лично усещане…
* От много векове, а и днес, се разказва легендата за Марциана – сестра на императора Марк Улпий Траян (98–117), чиято прислужница изпуснала медната си чаша (делва, тас) в гърлото на един от девненските извори, разплакала се и се огорчила, но после вълшебната, божествена сила на извора, като по чудо издигнала над водата митичния съд. Императорът се трогнал много от случилото се, провидял знамението на боговете и наредил да се изгради град на името на сестра му Марциана – Марцианополис, останките на който лежат под днешния квартал „Река Девня“. 
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

four + fifteen =