Рапърът 100 кила финансира първата българка, която може да полети в космоса

Явор Янакиев, известен още като 100 кила, ще помогне за осъществяването на една мечта. Той ще подкрепи чрез фондацията си Татяна Иванова да стане първата българка, полетяла в космоса. За целта певецът ще финансира участието на 18-годишната студентка в космическа академия в САЩ.

„100 КИЛА е уникален човек, на когото съм много благодарна. Той не афишира добрите неща, които прави. Страхотен е, много земен, възхищавам се на готовността му да подкрепя млади таланти“, казва  Татяна пред регионалната медия Про Нюз Добрич. Тя се познава с Явор от две години, като са разговаряли за възможността той да ѝ помогне да осъществи проектите си. Сега това вече е факт.

Татяна Иванова е приета за участие в Академия на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки, която ще се състои през февруари 2022 г. в град Мелбърн, Флорида, САЩ. Това е поредният ѝ успех в тази сфера, след като през миналата година тя спечели шампионска купа, златен медал и сертификат, триумфирайки с най-висок резултат в престижното международно състезание „Space Magica Online Space Quiz World Cup“.

През 2019 г. момичето получи възможността да участва в програма към Космическата академия в Алабама, САЩ. Година по-рано девойката участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в Измир, Турция

В момента Татяна е студентка в Софийския университет, специалност инженерна физика. „Много се надявах да ме приемат в тази Академия, защото тя е важна стъпка към сбъдването на мечтата ми за полет в космоса“, сподели тя.

Проектът PoSSUM, който е изследователска и образователна програма, е създаден в партньорство с НАСА и означава полярна суборбитална наука за горната част на мезосферата. По време на онлайн курсовете Татяна ще премине обучения по орбитална механика, космическо инженерство и др. След завършване на Академията Татяна ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове за получаването на удостоверение за приложна астронавтика. 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

1 + 10 =