Изследват безплатно варненци за ХИВ/СПИН на 1 декември

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН на 1 декември от 9.00 часа в двора на Медицинския университет във Варна ще бъде открит мобилен кабинет, в който студенти, преподаватели и всички желаещи граждани могат да се изследват безплатно и напълно анонимно за своя ХИВ-статус.

Кабинетът е част от традиционната АНТИСПИН кампания във Варна, организирана от общинската дирекция „Превенции“, съвместно със Студентския съвет на Медицинския университет, Асоциацията на студентите по медицина и Медицинския колеж.

Освен че могат да се изследват безплатно, гражданите ще получат различни информационни материали от доброволци, каза за „Радио Варна“ Бисерка Алексиева от Дирекция „Превенции“.

„Заради ограничителните мерки и пандемията тази година по-голямата част от събитията в АНТИСПИН кампанията ще са в онлайн пространството. В социалните мрежи ще бъдат публикувани обучителни видеоматериали, в които доброволците от 13-те училищни превантивни клуба във Варна ще информират своите връстници за най-важните неща, които трябва да знаят за ХИВ/СПИН“, каза Бисерка Алексиева.

От 18.00 часа на 1 декември ще се проведе и онлайн дискусия с участието на студенти по медицина, доброволци и лекари, които работят в сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към УМБАЛ „Света Марина“.

„Основна цел на кампанията е да се повиши информираността сред младите хора за рисковете от неразумното сексуално поведение и как да се предпазят от заразяване с ХИВ/СПИН. Също така да се предотврати възможността за дискриминация на страдащите от заболяването и не на последно място да се обърне внимание на студентите по медицина за бъдещите рискове, с които ще се сблъскат в своята професия“, поясни още Алексиева.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар