Срамната тайна на България: Всяка трета жена е бита и унижавана у дома. 15 са убити тази година

В България темата с домашното насилие сякаш се избягва от обществото. Рядко дори жени набират смелост да говорят принципно по тази тема.

Домашното насилие расте стремглаво.

Данните на Асоциация „Анимус“ сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания, 1280 са за домашно насилие, информира БТА. Данните на МВР показват още, че за периода 2019 – 2021 г. има увеличаване на обажданията, като в момента те стигат до 90 на ден. Всяка трета жена в България е подложена на насилие. Общо 15 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Това каза Бистра Илиева от Зонта Интернешънъл на пресконференция, където експертите представиха кампанията „16 дни на активизъм“. Пресконференцията започна с едноминутно мълчание в памет на трагедията, която сполетя нашите съграждани и гражданите на Северна Македония.

Насилието, основано на пола не е неизбежно и е напълно възможно да се борим срещу него като се присъединим към кампанията „16 дни на активизъм“, заявиха от Зонта България, които имат осем клуба в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора. Те представиха своята програма и активности през периода на 16-дневката.

Проектът на Зонта България цели да запознае максимален брой жени и деца с рисковете от използването на интернет, както и опасностите от кибернасилие.

Той се представя в навечерието на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 ноември. Денят е инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жени.

На 25 ноември емблематични сгради в България ще бъдат оцветени в оранжево, цветът на активизма.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар