„Крава“ – Карбовски представя във Варна пиеса на абсурда за кравата Пенка

Морската премиера на „Крава“ ще бъде на 24 януари от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. 
Билетите са в продажба на касата на ФКЦ. Промо един билет за двама се предлага на билетен център „Българан“. Онлайн билети ТУК и ТУК


След спектакълът публиката ще може да се срещне с Мартин Карбовски и да се сдобие с новата му книга с поезия и автограф.

Режисьор на „Крава“ е Любослав Неделчев
С участието на: Владимир Солаков, Александра Койчева, Крис Атанасов, Марин Маринов, Симеон Димов, Антоан Петров-Анди

Всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна. Историята на кравата Пенка, която избяга в Сърбия, оживя в постановка на Мартин Карбовски. Сюжетът засяга актуални теми и заимства образи от новините.

„Днес ще ви разкажа за една държава, която три пъти е губила своята крава. И дошли спасители, и дошли мислители, помагачи и кръвоуловители, но нашата крава, ти познай, отивала към своя край.“

Той поставя пиесата „Крава“, вдъхновена от Пенка – кравата, която през 2018 г. избяга от България в Сърбия. Когато собственикът ѝ се опита да я върне обратно, сръбските власти поискаха животното да бъде умъртвено. 

„От урва на урва и от век на век най-ценна е тая крава, която губи човек.“ 

Освен историята на изгубената крава, в пиесата на Карбовски оживяват и образи от ежедневието ни, които често виждаме и по телевизията. И така пиесата се превръща в театър на абсурда, написан по действителен случай.

„Човек трябва да запази своята чувственост. Като гледа глупости от телевизора, той трябва да реагира. Някои хвърлят обувка по телевизора, други изхвърлят целия телевизор през прозореца, а аз се опитвам да колекционирам тази бравурна абсурдност, която виждам от телевизора и в която участваме и ние, журналистите“, сподели самият Карбовски. 

„Един жив спектакъл, който се променя заедно с живия живот, който е около нас и колкото повече нашият живот става абсурден около нас – толкова повече става абсурдна и пиесата. Определям я като гонзо драматургия – преходна форма между журналистиката и драматургията“, обясни режисьорът Любослав Неделчев.

Инфлуенсър, ром и сърбин са част от персонажите на постановката. 

„Моята героиня е Инфа и тя иска да каже на света да я последват в Instagram. Ако може да снима на някоя яхта, нещо по-така да ѝ се случи и някоя програма да опъне, ако може, може да опъне и друго“, сподели актрисата Александра Койчева.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар