Начало » Общност » 53 отбора мерят сили в тежко състезание по оцеляване край Варна

53 отбора мерят сили в тежко състезание по оцеляване край Варна

53 отбора от по двама души ще се впуснат в BrutusRun (Брутално Бягане) – едно от най-екстремните и тежки състезания по оцеляване, организирани някога в България, съобщиха организаторите от iRun.bg. Надпреварата ще се проведе тази неделя (29 януари) в горите край варненското село Доброглед и района на Аксаковкса панорама. Освен маратонско бягане – 42 километра, но в сняг и в пресечена местност, участниците ще се изправят пред редица други предизвикателства. Скално катерене, сечене на масивно дърво, сковаващо мускулите носене на тежести по трасето, копане и пренасяне на замръзнала пръст са само част от задачите, с които отборите ще трябва да се справят. В състезанието още е включено ориентиране и търсене на скрити предмети в гората, хвърляне на копие по мишена, както и решаване на интелектуални задачи. За да е още по-тежко по време на състезанието, съотборниците ще бъдат завързани един за друг с 5-метрово въже.

 

Наред с мъжете за призовите места ще се борят и 27 дами, записани в 15 смесени и 6 изцяло женски отбора. BrutusRun се провежда за втора поредна година и това издание е под надслов Оцеляване. Отборите ще трябва изцяло да разчитат на себе си – всеки ще трябва да носи храна и вода необходими, за да оцелее, а странична помощ е забранена. Заради контролното време и наказателните точки, до финала ще достигнат само най-подготвените. Състезанието тази година ще има и по-лека версия, която включва само част от физическите предизвикателства, а дистанцията която ще трябва да се пробяга е 20км.

 

Стартът на състезанието е точно в 8:00 часа на 29 януари от центъра на село Доброглед. Стартът за участниците в „по-леката“ версия е в 11.00 от същото място. Селото се намира само на 10км от Варна, а организаторите апелират всички желаещи да наблюдават надпреварата да дойдат на място и да подкрепят участниците. По трасето ще бъдат разположени 30 доброволци, които ще обезпечат надпреварата и при необходимост ще окажат първа помощ на състезателите. За да се гарантира сигурността, отборите ще бъдат снабден с GPS проследяващи устройства, които ще предават координатите им в реално време. Това ще даде и възможност да се следи развоя на надпреварата на живо в интернет. В подобен тип тежки надпревари за успех се счита не само първото място, а и самото пресичане на финалната линия. Затова и всички участници, успели да достигнат до финала, но в рамките на контролното време, ще бъдат наградени със специално изработени медали.

Източник: Черно море

 
banner
banner
Budnavarna