Населението на община Аксаково се е увеличило двойно заради пандемията и вече е около 40 хил. души

Населението на Община Аксаково се е увеличило два пъти от началото на пандемията от коронавирус. Жителите с адресна регистрация са около 20 хиляди, но реалният им брой е 40 хиляди души. Това прави общината средно голяма като население и я изравнява по брой жители на някои областни центрове, заяви в ефира на Дарик кметът инж. Атанас Стоилов.

“Младите семейства избягват да се регистрират заради приема на децата им в училища във Варна, а при възрастните хора това е свързано с медицинското обслужване. Ако обаче повече хора си направят адресни регистрации, общината ще получава повече средства от републиканския бюджет”.

Хората, които вече живеят целогодишно в населените места в общината, имат повече изисквания към инфраструктурата. Състоянието на третокласната пътна мрежа е един от големите проблеми, посочи Стоилов. Той добави, че в момента текат ремонти в почти всички села. В село Кумaново вече е спаднало общественото напрежението, след като е бил сменен кметският наместник и са инвестирани средства за ремонти.

Като друг проблем Стоилов изтъкна състоянието на обществения транспорт. От началото на пандемията пътниците са намалели и Аксаково ще иска дотации от Националното сдружение на общините.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

10 + two =