Проф. Огнян Кунчев: Това е само върхът на айсберга, нужен е локдаун веднага

„Данните, които излизат в понеделник, през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 заразени, които са демонстрирали симптоми“, каза пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

„Тези 4000 са видимата част на айсберга, невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте , че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам- натам и сеят зарази, защото са безсимптомни… Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика“, посочи още проф. Кунчев.

„Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо. Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да се въведат, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 хиляди, те ще продължат 10-15 дни“, каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат, ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи. Погледнете – интензивните легла вече са пълни- 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хола с единия крак в гроба…Остават стотина легла, над 6000 легла за ковид са заети, а това е на ръба… Вижте в Румъния какво става, и у нас е така, болниците са претъпкани – но телевизиите у нас си го спестяват това – хората над 60 години, които са най-уязвимите – те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?“ попита проф. Кунчев.

Според мен локдаунът трябва да бъде въведен веднага, заяви математикът.

По думите му, за излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове, заяви в „Преди всички“ проф. Кунчев.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар