Хаос във Варна! Връщат малките ученици в клас

Учениците от училищата, затворени заради заболяемост над 750 на 100 000 души на общинско ниво, ще се върнат поетапно в клас. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Това стана ясно на съвместен брифинг на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Решението е да се правят безплатни щадящи тестове в училище. Няма да има бъркане в носа или в устата, поясни министър Кацаров.

Детето само ще отделя слюнка в контейнерче. После чрез реактив за минути се установява дали резултатът е положителен или отрицателен.

Желанието ни е учениците от 1 до 4 клас да се върнат в клас още следващата седмица, поясни здравният министър.

Целта е да се осигурят тестове за най-малките ученици за поне месец напред, за да може да се подсигури безопасното им връщане в класните стаи. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училище, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка.

Целта е още от другата седмица тестовете да са налице в училищата и ако подхода проработи до няколко дни да върнат в клас и по-големите ученици.

Желанието е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Ако тази практика проработи, ще въведат щадящо тестване и за по-големите ученици.

Ще бъде направена необходимата организация за да могат учениците да бъдат тествани два пъти седмично.

Тестването ще се извършва по време на първия час в дните понеделник и чтвъртък, поясни министър Денков.

Необходимо е обаче и съдействието и съгласието на родителите. Николай Денков призова за подкрепа от страна на родителите и учителите, за да проработи новия подход.

Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Правителството ще отпусне 13 млн. лв. за осигуряване на безплатни тестове за ученици.

„Въвеждаме филтър на входа на училището, за да го направим безопасно. За тази цел имаме нужда от подкрепата и на родителите, и на учителите. Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата“, каза министър Денков.

„Това, което затваря училищата, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последствия за децата“, заяви още проф. Денков. Според статистиката, ако около 15 септември т.г. са се разболявали около 100 деца и младежи на ден, то в някои дни от последната седмица този брой вече надхвърля 500 дневно.

Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят.

Всеки родител, ще има възможност да остави детето си у дома и да провежда обучението си дистанционно.

Процедурата за закупуването на тестовете ще бъде обявена още днес, стана ясно на брифинга.

За учителите ще важи изискването за „Зелен сертификат“. Учителите, които не са преболедували или не са ваксинирани също ще бъдат тествани два пъти седмично.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар