Министърът: От декември влизаме навсякъде и с антигенен тест

От декември ще можем да влизаме навсякъде и само срещу антигенен тест. Той ще има тежестта на зелен сертификат.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Въведените мерки са противоепидемични, те не засягат правото на труд, те не принуждават хората да се ваксинират, а намаляват риска от разпространяване на вируса, каза още министър Кацаров, предаде ТВН.

Той допълни, це насоката на мерките като цяло е да се ограничат дейностите, които са по-скоро с увеселителен характер, които са извън обичайното ни ежедневие. „Магазините – засягат само тези с над 300 кв. м. За всички останали не се изисква зелен сертификат. Банкови институции и хранителните магазини не са засегнати от тези мерки. В системата на образованието системата на зеления сертификат не се прилага заради желанието да се запази присъствен учебен процес“, каза още министърът.

Кацаров каза още, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела.

„Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с ковид. Досега имаше само една възможност – с „Ремдесивир“, каза Кацаров и уточни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба – затова е разрешил използването му със заповед. Първите доставки се очакват до края на този месец.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар