Представиха ноу хау на „Владиславово“ за красиви градинки на международен форум

Конкурсът за облагородяване на междублокови пространства на район „Владислав Варненчик“ – „Пъстро и създадено с любов“, бе представен от кмета Николай Костадинов на онлайн международна среща на тема „Приобщаващи градове и райони“.

Събитието се организира от побратимения с Варна град Рощок, като идеята е да се постави начало на полезен обмен на информация за включване на гражданите в създаването на по-привлекателна среда за живеене и устойчиво развитие на градските райони.
 
Конкурс „Пъстро и създадено с любов“ дава възможност на гражданите да участват лично в превръщането на междублоковите терени в пъстри градинки. Той привлича все повече привърженици, като за последните 3 години има над 50 обединения на етажни собствености, които са били отличени с награди.

Инициативата се развива в Програма на община Варна за финансиране на проекти за озеленяване и облагородяване на междублоковите пространства, която стимулира създаването и поддържането на зелена градска среда и в същото време допринася за развитието на социална ангажираност и споделен дух в местните общности.
 
В онлайн срещата се включиха и представители на районни администрации и общински структури от Латвия, Германия, Финландия и САЩ. Участниците от Рига, Турку, Рощок, Рoли (Северна Каролина), които също споделиха добри практики, свързани с развитието на по-отдалечените квартали и засилване на социалното включване.

Поканата за участие на Варна в срещата за развитие на приобщаващите градове идва няколко месеца след участието на експерти от община в международна среща в областта на електрическата мобилност и устойчивото развитие, организирана от Рощок, където експерт от община Варна представи проекти, свързани с градската мобилност и обновяването на обществения транспорт.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар