Древни създания и вождове оживяват в Археологическия музей във Варна

Екип от IT специалисти и археолози разработва първата по рода си игра с подсилена реалност. Нарича се „Повелителят на златото“ и ще излезе до края на годината. Засега ще може да се играе само в Археологическия музей във Варна, където е най-старото обработено злато в света. Варненецът Валентин Милков е част от екипа, който работи по играта.

Играчът не само решава загадки, води битки с мамути и създания от други светове, но и се сблъсква с обществени порядки на различни цивилизации и богове. Това представлява играта „Повелителят на златото“. А този повелител е вожда Согатур, който е свързван с най-старото обработено злато в света.

„Согатур е използвал брадва за да покаже на хората как да правят обредни предмети от злато, но разгневен от тази постъпка, баща му Ладед, скрива брадвата в омагьосан лабиринт и до ден днешен Согатур си търси брадвата и играчите могат да му помогнат като я намерят.“

Виртуален гид на играчите ще бъде Доби. Тя е изработена по образ и подобие на майката на Валентин Милков. Тя е починала при нещастен случай:

„Доби е дух на красива млада жена. Учила е в девическата гимназия „Мария Луиза“, в момента това е Археологическия музей във Варна. Посветила е живота си в търсене на древни улики, на съкровища като еликсира на безсмъртието. За съжаление търсенето й продължава в отвъдното след трагичен инцидент, катастрофа в близост до музея.“

Първоначално „Повелителят на златото“ ще може да се играе само в Археологическия музей във Варна с добавена реалност през смартфон. Планът е следващата година тя да се играе с очила за виртуална реалност в цял свят. По играта работят археолози, IT и 3D специалисти, както и Красимир Воденичаров, който е бил в екип на филм спечелил Оскар за визуални ефекти:

„В цял свят съществува сериозна липса на ангажираност от страна на тийнейджърите към музеите. Затова една от основните ни цели е да привлечем тийнейджърите като превърнем музеите в привлекателни и грандиозни места за развлечение и знание. Ние ще създаваме приключения, както за деца, така и за възрастни.“

Варна е само първата спирка на тази игра. Към нея вече има проявен интерес от Саудитска Арабия, но потребителите ще са тези, които ще определят следващата дестинация, допълни Валентин Милков.

източник: БНР

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!