Грипът и вирусите губят битката във Варна

Добри новини: грипът и острите респираторни заболявания, причинени от вируси, губят битката във Варна.

„Все още не може да се каже, че напълно сме ги изгонили, че опасност няма, но е факт, че рязко намаляват болните в морския град във всички възрастови групи“, коментира за Varna24.bg д-р Янка Драганова, началник на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.
Според специалиста огромна роля за намаляване на заболеваемостта е изиграл факта, че децата са били задържани по-дълго у дома заради лошото време именно в момент, в който Варна е била на прага на грипната епидемия. Това е спомогнало да не се разпространят рязко заразите и да се стигне до грипна ваканция и бум на болните.
Въпреки добрата тенденция д-р Драганова сподели, че Варна се движи малко над нормите за страната, но обясни това с факта, че тук стихията на заболеваемостта е дошла по-късно.
Според анализите за периода 16-22 януари болните във Варна са 129, 98 на 10 000 или 432 човека.
Предходната седмица броят на болните е бил 147,60 на 10 000, което е показателно, че болните намаляват.
Все още вирусите са коварни и водят до усложнения като бронхити и пневмонии. Затова д-р Драганова препоръча на варненци да каляват имунната си система и при първи симптоми на настинка и грип да потърсят съдействие от личния си лекар.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

17 − seven =