Над 2 млн. лв. ще струва домакинството на Варна като Европейска младежка столица

2 128 500 лева ще бъдат вложени в младежки събития и фестивали от различни НПО, сдружения и учебни заведения във връзка домакинството на Варна като Европейска младежка столица, както и в реализацията на самото домакинство. Това каза директорът на общинската дирекция по образование и младежки дейности Лилия Христова на заседание на комисията по младежки дейности и спорт към местния парламент, съобщава „Черно море“.

В рамките на годината се предвижда провеждането на над 300 събития в града по повод Европейска младежка столица 2017-та. Сред тях са конференции и обучения и събития в сферата на културата и спорта, концерти, фестивали. Проявите са разпределени през цялата година. Официалното начало на програмата вече бе дадено преди дни с Националния форум, посветен на социалните иновации. От началото на 2015-та досега са изхарчени около 2 млн. лева за различни младежки дейности. За обслужването на самата титла до момента пък са изразходвани 300 хил. лева.

Спортните прояви, част от домакинството на Варна като Европейска младежка столица пък ще бъдат съсредоточени предимно в месеците май-юни и септември-октомври – каза Кристиан Димитров – шефът на общинската дирекция „Спорт“. Причината е, че през активния летен сезон има достатъчно много културни прояви под шапката на европейската младежка титла. 30 нови мероприятия са включени в спортния календар на града. Сред тях са ученически игри, ученическа купа „Варна“, турнири, студентски универсиади. През 2016 година бе първото издание на маратона „Варна“.

Амбицията е през тази година да се създаде още по-добра организация. Състезанието за Световната купа – плувен маратон – 10 км ще се проведе успоредно с плувния маратон Варна – Галата. Предвижда се и мини-маратон за по-малките плувци – с разстояние 1 км – мероприятие от листа на Варна – европейска младежка столица – допълни още Димитров. На комисията по младежки дейности и спорт бе гласувано увеличение с 200 000 лв. (спрямо предварително заложените средства) на макрорамката за спорт – пари, с които ще бъдат стимулирани спортните клубове в града.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

two × one =