Издигат скулптури на известни варненци, допринесли за града

Със 100 000 лв. се е увеличила макрорамката на бюджета на функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“ на Община Варна за 2017 година, като в процентно отношение промяна спрямо миналата година в сумата няма. 300 000 лева повече са предвидени за международни  и местни прояви. 443 000 лв. за инвестиционен проект и допълнително компютъризиране ще получи Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Положително становище за това дадоха съветниците от постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ в Община Варна като препратиха решението за разглеждане от комисия „Финанси и бюджет“. Нов приоритет в бюджета за тази година е естетизацията на градската среда, за която са предвидени 390 000 лв. Становището на съветниците е, че изграждането на нови паметници, художествени пластики и творби на варненски скулптори и архитекти, които да бъдат вплетени в градския пейзаж на Варна би я  направила по приветлива и с европейски вид.

 

Програмата за реализиране на концепция за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане ще бъде реализирана в периода до 2019 година. Тя включва още поставянето на скулптурна пластика в Шишковата градинка за 15 000 лева, каменна пластика в свободното пространство на пристанището за 30 000 лева, паметна плоча на дома на Борис Георгиев за 5 000 лева и паметник на Светите Кирил и Методий в центъра на града за 50 000 лева. В програмата за догодина са заложени също 200 000 лева за 10 паметника в тревната площ зад Морското казино, 5000 лева за награден фонд в конкурса за идеен проект на скулптурна композиция, посветена на европейската принадлежност на България и 45 000 лева за изработката му. През 2019-та година се планира откриването на скулптурна композиция в пространството пред Аспаруховия вал, която ще струва 40 000 лева, скулптурна композиция с чешма срещу плажа в „Аспарухово“ за същата сума, пластика на баба Рада за 25 000 лева и паметна плоча с релеф на дома на капелмайстор Тома Кулхави за 5000 лева. 60 000 лева ще отидат за художествена пластика с водна каскада край Морска гара.

 

Възникна разногласие между съветниците дали е добра идея да се инвестира приоритетно в нови пластики, като в същото време изкопани руини и артефакти от Средновековието и Античността се рушат и за тях не се заделят достатъчно средства – за консервация и реставрация. В края на краищата надделяха гласовете да се даде приоритет на новите паметници за сметка на старите. По централните улици на града ще бъдат изградени скулптури на известни варненци, допринесли за просперитета на града ни. През 2017 година се навършват 160 години от рождението на бившия кмет на Варна Иван Церов и 100 години от рождението на Михаил Колони. Техни паметници ще бъдат издигнати на централно място в града. Пари ще бъдат вложени и в модернизацията на парка в Аспарухово, както и в освободената територия на пристанището, където ще бъде облагородявано допълнително с осветление, каскади и артефакти. 280 000 лв. ще бъдат заделени за новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски“, 150 000 лв. – за ремонта на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Съветниците от комисията дадоха положително становище за сътрудничеството между Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна като решението се придвижва към следващата комисия „Финанси и бюджет“.

Източник: Черно море

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

5 × 3 =