Bird.bg: Боби Михайлов е дал 11 милиона на фирма на Пеевски за строителство

Фирма, свързана с Делян Пеевски, е получила милиони от БФС, съобщи Bird.bg.

Националният футболен център в Бояна е струвал 10 милиона евро, от които 9,5 милиона финансирани от УЕФА. Това заявява председателят на БФС Борислав Михайлов пред всички медии при откриването през 2016 г.. Но вътрешни документи на УЕФА доказват, че общата сума преведена от УЕФА е 11,5 милиона евро. Според документацията строежът е поверен на фирмата “Водстрой”, свързвана с депутата Делян Пеевски.

Наречена “Дом на футбола”, базата включва футболни терени, многофункционална спортна зала, административна сграда и хотел. Тя беше тържествено открита на 27 ноември 2016 г. в присъствието на президента на УЕФА, словенецът Александър Чеферин и съветника на президента на ФИФА Звонимир Бобан. В речта си при откриването президентът на БФС Борислав Михайлов специално благодари на премиера в оставка Бойко Борисов за отпуснатата земя и подчерта, че базата е финансирана с грантове от УЕФА и ФИФА за общо 9.5 милиона евро.

Проектът за Национална футболна база е бил обсъждан в УЕФА още през 2005 г, когато плановете са били да бъде построен край с. Мировене. През 2008 е отпуснато първото финансиране от 2,9 милиона швейцарски франка по програмата HatTrick 1, като тогава вече идеята е да се строи на терен до Националната спортна академия НСА. Тези пари остават неусвоени до 2011 г., защото плановете се променят още веднъж и проектът вече е преместен в Бояна.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!