Повдигат обвинения на капитана и втория помощник-капитан на „Вера Су“

Повдигат обвинения на капитана и втория помощник-капитан  за инцидента с товарния кораб „Вера Су“, ударил се в скалите на Камен бряг. След шест часа разпитите на екипажа пред съдия приключиха.

Остава да бъдат разпитани капитанът и вторият помощник-капитан. Предстои те да бъдат задържани за срок от 72 часа.

Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. Иззети са всички корабни документи за нуждите на следствените органи – корабният дневник на палубата, корабният дневник на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата, касаещи кораба.

Прокуратурата има насоки за причините за инцидента, основната версия, по-която работи разследването е човешка грешкаДействията по разследването продължават и по другите две направления: има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на институциите са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

Междувременно корабът Вера Су все още е без екипаж, при по-добри метеорологични условия предстои на него да се качи директорът на Морска администрация Венцислав Иванов и български моряци, ако турският корабособственик не изпрати екипаж. Тяхната задача ще бъде да подпомогнат акцията по претоварването на азотния тор и изтеглянето на кораба.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар