ГЕРБ-Варна: БСП или лъжат за данъците, или за пенсиите

Проблемите в социалната сфера се решават не с популизъм, а с реални политики. Обещанията на БСП, зад които няма ясни финансови разчети и визия за развитие, са лъжи и спекулации. Те нито ще напълнят потребителската кошница, нито ще допринесат за икономическия растеж.

Безработицата е един от съществените показатели за състоянието на икономиката, а в момента тя е на най-ниските си нива за последните 8 години – 8%. Рекордно ниски стойности в рамките на последното десетилетие бяха отчетени и за Варна, където през 2016 г. безработицата се задържа под 4%.

По данни на Евростат обаче производителността у нас е най-ниска в целия Европейски съюз, въпреки регистрираното за страната увеличение с 4,2 на сто.

От 1 януари тази година минималната заплата се увеличава на 460 лв. – с 40 лв. повече спрямо 2016 г. Съпоставката с 2011 г., когато е била 270 лв., показва ръст от 70%.

В сравнение с 2013 г. средната пенсия е нараснала с 16%, а хората с най-ниски пенсии бяха допълнително подпомагани и за Коледа, и за Великден. От 1 юли 2017 г. предстои всички пенсии да се увеличат с 2,4%, без да се допускат сътресения в пенсионната система.

Поддържането на икономическа стабилност е приоритет в управлението на ГЕРБ и воденото от министър-председателя Бойко Борисов правителство.

Предлаганото от БСП увеличение на пенсиите би струвало над 1,5 млрд. лв. годишно, които ще са за сметка на по-високи данъци и осигуровки. Иначе дефицитът, до който неизбежно води подобна гръмко обявена идея, буквално би срутил системата.

По груби сметки обещанията на БСП в социалната сфера са за над 3 млрд. лв. годишно, които за един цял мандат ще достигнат 12 млрд. лв. Липсата на обяснение как ще бъдат обезпечени подобни мерки е равносилна на лъжа. Или лъжат за данъците, или за пенсиите. Най-вероятно и за двете. Без да си дават сметка, че биха довели държавата до фалит!
Без основания са и спекулациите на БСП за спиране не европарите от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Тя е сред най-успешно изпълняваните в момента. Отделени са 360 млн. лв. в подкрепа на бизнеса, 194 млн. лв., за да живеят децата от домовете по-добре, а в помощ на нуждаещите се работят 14 000 лични асистенти.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

two × three =