Лекар: Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме

Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас има нещо. Съмненията си пред Нова телевизия изказа д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

Според него в България има немалък процент на хора, които са с купени сертификати. Той лично получавал десетки съобщения от хора, които му казват, че джипито им продава сертификати. „Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да го погледнем с абсолютната му сериозност. Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме“, посочи Илиев.

„Много е важно в момента да разберем, че броят болни расте, а броят умиращи наближава почти 100 души на ден. Моля хората да обърнат внимание на това“, призова Илиев.

В момента има и много голям процент скрити и нерегистрирани болни. Илиев се опасява, че ще се стигне до много висок брой на заразени със захлаждането на времето през октомври и ноември. Инфекционистът посочи, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса.

Той е на мнение, че ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маските и събирането на много хора.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!