„Галъп“: 7 партии влизат в НС, ако изборите бяха днес

7 политически партии влизат в парламента, ако изборите за Народно събрание бяха днес. Това сочат резултатите от моментна снимка на електоралните нагласи, проведена от агенция „Галъп“.

– ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%
– „Продължаваме промяната“ – 15,2%
–  БСП – 13,4%
–  ИТН – 12,3%
 – ДБ – 12,1%
–  ДПС – 11,4%
 – ИБГНИ – 4,1%
–  „Възраждане“ – 3,3%
–  ВМРО – 2,2%
–  Други – 4,6%

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация, съобщава БНТ.

За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“.

Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте.

Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност в сравнение с изборите на 11 юли.

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност.

Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!