Протест ще затвори днес Аспаруховия мост

Национален протест на фирмите, извършващи пътно строителство, ще се проведе днес на различни локации в цялата страна.

В ключови точки от пътната инфраструктура във всички области на страната пътните фирми ще демонстрират недоволството си.

Протестът във Варна ще се проведе на Аспаруховия мост, научи BudnaVarna.com.

Протестните действия са насрочени за 16.00 часа и вероятно ще блокират трафика по моста.

Очаква се протестът да приключи до 17.00 часа.

Припомняме, че от бранша снощи проведоха разговори с представители на правителството за спрените плащания.

Държавата има предложение за решаване на казуса по договорите за текущо поддържане и ремонт на пътищата, но според браншовата камара „Пътища“ отношението на държавата към действащите в резултат на обществени поръчки договори е абсурдно.

Председателят на Управителния съвет на камарата Стефан Чайков обясни мотивите за протеста.

„Да заостри вниманието на обществото, че се забавят някои процеси по подготовката на зимния период, че има забавяне по още други дейности в АПИ. Освен това не сме получавали от доста време пари, нито се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности“.

Браншовата камара „Пътища“ и държавата ще уточняват детайли от финансов и правен аспект. До четвъртък докладът от работната група трябва да бъде представен на служебния премиер Стефан Янев.

„Тази правна рамка гарантира цялата стойност на дължимите суми към пътно-строителния бранш. Държавата открито призна, че тези пари ни се дължат, 870 милиона са тези, които са фактурирани и сертифицирани, и има някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на вече започнатите ремонти“, каза Чайков.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!