Гласуват нов председател на Общински съвет – Варна, ГЕРБ стоят твърдо зад Тодор Балабанов

С дебат и процедура за освобождаване на досегашния председател на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ) и избора на нов започна днешното заседание на местния парламент. Смяната е поискана от опозицията в съвета, като инициативата е основно на партия „Възраждане“ и БСП.

Балабанов отхвърли всички мотиви за оставката му. Те бяха, че сесиите на съвета напоследък са извънредни и така не могат да се поставят питания към кмета Иван Портних, че си позволява коментари и манипулира вота, включително и при гласуването, както и че не си изпълнява задълженията, тъй като съветът още няма правна комисия, която е ключова за работата му. Председателят на съвета заяви, че съветниците могат да задават въпроси към Портних писмено ежедневно. Балабанов отрече да е манипулирал вота по какъвто и да е начин. Той добави, че съветниците сами не са пожелали да се включат в правната комисия. По тази причина Балабанов се ангажира сам да се заеме със създаването на Правната комисия на практика в средата на мандата на съвета.

Съветниците на ГЕРБ заявиха, че няма да участват в гласуването на точката. Лидерът на групата им Бранимир Балачев заяви, че оставката на председателя не е сред най-важните въпроси пред Варна. Колкото до това дали някоя партия е ощетена от поведението на Балабанов, според него най-прекъсвана от водещия на сесиите е била ГЕРБ.

Янко Станев от СДС също заяви, че формацията му няма да участва в гласуването. „Това е политически въпрос, зад който се виждат икономически интереси“, коментира той.

„Варна не се управлява добре, само гробищата са на печалба“, каза в отговор Костадин Костадинов от „Възраждане“, които са основен вносител на искането на оставка. „Община Варна има нужда от видимо, работещо ръководство. Кметът не идва на сесиите“, коментира той и допълни, че искането на оставката на Тодор Балабанов е политически акт, насочен срещу ГЕРБ, които са показали, че не могат да управляват Варна.

БСП също застанаха твърдо зад искането на оставката. Те го обвързаха с много проблеми на Варна, като кризата с боклука, но и също и забавянето с години на решения, направени по предложения на опозицията. Дебатът продължи с поредица от словесни сблъсъци между мнозинството около ГЕРБ и опозицията в съвета, докато не беше прекратен по искане на съветници.

Сесията продължава с избор за нов председател на Общинснки съвет – Варна, който се извършва от комисия от 5 човека. Гласуването е тайно, като местният парламент прекъсна за малко работа, за да подготвят бюлетините и урната, с които ще се гласува.

източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!