ВСУ „Черноризец Храбър“ откри академичната 2021/2022 г.

Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ започна 31-та си академична година с тържествена церемония, в присътвието на първокурсниците, чуждестранни студенти и гости, с много усмивки, настроние и цветя. Тази година университетът отбелязва 30 години от създаването си, под мотото „Учи се и търси“, думи на смелия български духовник Черноризец Храбър.

Учебната година бе открита от доц. д-р Красимир Недялков – президент на университета. В приветствието си към първокурсниците той изтъкна, че избърът им на висше училище е логичен и правилен. Най-големият частен университет в България се е доказал многократно, заслужил е редица отличия и признания. Той пожела на студентите да учат упорито, усърдно да търсят себе си и да открият пътя към своето бъдеще. „Бъдете всеотдайни и упорити по дългия път към хоризонтите на научната истина и професионализма“, добави президентът.

Приветствие от името на академичното ръководство на университета направи проф. д-р Петър Христов – ректор на ВСУ “Черноризец Храбър”. „Пътят, който ви предстои да извървите с гордост,  че сте студенти на ВСУ “Черноризец Храбър”, е предначертан в завещанието “Учи се и търси”,  което нашият патрон ни остави в творбата си “За буквите”. Мечтайте, учете, търсете и намерете отговорите на въпросите на времето“, обърна се към студентите той.

Специални гости на церемонията бяха областният управител на Варненска област Марио Смърков, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, д-р Ванухи Аракелян – председател на Апелативния съд, Ирена Радева – началник на Регионалното управление на образованието във Варна, арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна, Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна, Веселин Василев – зам.-кмет на район „Приморски“, представители на висши училища и научни институти, директори и представители на средни училища и професионални гимназии, председатели и членове на браншови настоятелства към професионалните направления и представители на бизнеса.


Специално приветствие към академичната общност отправи Варненският и Великопреславският митрополит Йоан. „През тези 30 години поколения учени, студенти, човеци, са получили своето образование в университета и се е утвърдила духовна приемственост, научно знание, което се предава от година на година“. Той пожела на добър път и благодатен успех на студентите. „Учете се и търсете, за да бъдете свободни. Знанието е свобода, а свободета е отговорност“, с тези думи се обърна към студентите областният управител Марио Смърков. По време на церемонията бяха отличени и студентите, приети с най-висок успех във ВСУ „Черноризец Храбър“.  От името на първокурсниците говори Екатерина Желязкова – възпитаник на Първа езикова гимназия – Варна, завършила с отличен успех. Чуждустранните студенти в университета представи Андрей Гавриленко, докторант от Владимирски държавен университет „Александър и Николай Столетови“, Руска Федерация, който за втори път избра Варненския свободен университет. Сега той провежда научен стаж, след като спечели стипендия на Президента на Руската Федерация.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!