От ДБ поискаха свикването на кризисен щаб

Днес експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към ИАОС извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекция „Морска администрация – Варна“ по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera Su, научи BudnaVarna.com.

Припомняме, че тази сутрин водолазът Найден Недев направи независим оглед под вода около кораба, който по думите му е установил, че има изтичане на торове и са необходими спешни мерки за разтоварването на плавателния съд. Според водолаза разливът в района на носа е толкова гъст, че видимостта е била почти нулева.

По поръчка на БДЧР са взети две водни проби от морските води.

Първата е до кораба в посока открито море, а втората – пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.

Експресните проби за показатели – pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

Съгласно получената до момента информация за химическия състав на товара е важно да се установи дали има превишения в стойностите на показателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от анализа на пробите биха потвърдили дали има замърсяване в морето.

РЛ – Варна има готовност да обработи водните проби от днес в спешен порядък, така че те да бъдат анализирани и оповестени на институциите и широката общественост във възможно най-кратък срок.

БДЧР ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб и има готовност да предприеме всички мерки съгласно компетенциите си за предотвратяване на екологични щети при стартиране на последващите aварийно–спасителни действия.

Според експерти от Института по океанология във Варна изтичането на такива торове в морето е сериозно химическо замърсяване.

„Освен това те представляват пряка опасност и за рибите, защото водят до загниване на техните хриле и до смърт, особено на млади екземпляри“, обясни пред БНТ директорът на Института по океанология към БАН във Варна доц. Николай Вълчев.

Междувременно се появиха и политически реакции.

В позицията до медиите от ГЕРБ – Варна обвиниха служебния кабинет в „престъпно бездействие“.

„След независим оглед на натоварения с азотна тор кораб, стана ясно, че има изтичане на химични вещества в морето и наклоняване на плавателния съд. Въпреки това липсва адекватна реакция от институциите!“, смятат от партията.

Според тях до часове корабът може да се разбие „като консерва и да избълва 3000 т азотна тор и да отрови морето“.

„Неблагоприятната метеорологична прогноза за влошаване на времето и липсата на спешни мерки изправят пред реална опасност от екологична катастрофа целия район“, пише още в позицията.

„Дали бездействието е заради пари и извиване на ръцете на корабособственика или на застрахователя? Или има нечистоплътно лобиране коя фирма да свърши работата и кой да получи комисионната?“, питат от ГЕРБ.

Борислав Сандов от „Демократична България“ поиска свикването на Кризисен щаб заради заседналия край Яйлата кораб.

Той е разговарял с премиера Стефан Янев и с министъра на околната среда и водите и ги е запознал с рисковете и вариантите за разтоварването на Vera Su.

Според Сандов има 4 варианта за действие в случая: разтоварване на малки лодки и баржи; разтоварване към сушата (около 60 м) чрез въжена линия; разтоварване чрез хеликоптер; класическо разтоварване в дълбоки води, след като в кораба са раздути въздушни възглавници и е издърпан с влекач.

Той е получил уверението на премиера, че ако до утре собственикът на кораба не предприеме нужните действия, държавата ще се намеси и ще стартира някой от предложените спасителни планове.

Според Борислав Сандов операцията да се проведе, а после държавата да търси отговорност от собственика на кораба.

„Ясно е, че собственикът не желае да плати и това размотаване идва точно поради тази причина, в опит да прехвърли отговорността към някой друг“, заяви той.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!