Унищожават дрехи менте, иззети от магазин във Варна

На 26-годишна жена беше наложено наказание „пробация“ за търговия на дребно със стоки от защитени марки, съобщиха от Районния съд във Варна за BudnaVarna.com.

Деянието е престъпление против интелектуалната собственост.

В продължение на 6 месеца тя подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, както и на задължителни периодични срещи с пробационен служител, също за срок от 6 месеца.

На 29 юли миналата година, при извършена проверка в търговски обект във Варна, стопанисван от управлявано от подсъдимата дружество, са установени изложени и предлагани за продажба множество стоки от защитени марки. Стоките – предимно тениски, ризи, спортни панталони и обувки, носещи знаци на 11 различни запазени търговски марки, били разположени върху закачалки, рафтове и стойки в обекта.

Подсъдимата не разполагала с документ, предоставящ необходимото съгласие от притежателите на изключителните права за използване на регистрираните марки в търговската си дейност.

На над 97 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките. Според назначената експертиза сходството в знаците, поставени върху намерените в обекта стоки и оригиналните, може да предизвика объркване у потребителите.

26-годишната подсъдима е неосъждана. Разноските по делото са в нейна тежест, а веществените доказателства – дрехите, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!