Жена ще стои окована с вериги в културно пространство във Варна

Eдно от най-новите пространства за култура в града – „РеБонкърс“ ще бъде домакин на екстравагантен пърформанс от Ралица Герасимова. Той е с интересното название „7 дни непушене“. Варненци ще могат да я наблюдават в определени часове, а пространството е сградата на бившата дискотека „Бонкърс“, което са намира преди моста за спирка „Христо Ботев-2“.

„В последния ден на лятото (22.09) Персефона слиза в Подземния свят, отвлечена от бъдещият си съпруг Хадес. Майка й Деметра, богинята на плодородието, скърби за загубата й и така на земята настъпва Зимата.
За да съживи земята и подсигури просъществуването на човечеството, Зевс се разпорежда, Персефона да се върне при майка си. Така настъпва Пролетта.
Цикълът се повтаря във времето за да може и Подземния и Живия свят да просперират в техния вечен танц на взимане и даване.“

Този агрикултурен мит за смърт и прераждане е може би най-широко разпространената метафора за промяна в човешката култура, история и религия.
Следвайки сценария на Елевзинските Мистерии (древните мистични фестивали посветени на Персефона и Деметра 1650-800 г. преди н.е.), Ралица Герасимова, се завързва с вериги за период от 7 дни и нощи. Пърформънсът е свързан с нейните собствени борби с никотинова зависимост и е част от Водна Кула Арт Резиденция, Варна.

В опит да се откачи от зависимоститеси, Герасимова, заключвасебесивновото пространство за култура РеБонкърс с 40 метрова верига, разтегаемо легло и малко личнивещи.ПубликатаможедапосещаваГерасимованаживовсекиденот17-18 часа в рамките на Водна Кула Арт Резиденция 22-29 септември.
Ралица Герасимова е социален антрополог, куратор, и културен пърформанс артист. От 2020 тя е базирана за постоянно в град Варна, а “7 ДНИ НЕПУШЕНЕ” е първият й проект в морската столица.

Материали:
40 метра стоманена верига 4 катинара
1 сгъваемо легло/стол
1 раница с лични вещи
1 пакет с храна
1 мини кученце-пазач

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!