Лъвчетата Симба и Косара от Варненския зоопарк вече имат по-голям дом

Симба и Косара – лъвчета, които се родиха през лятото на 2020 г. и се отглеждат във Варненския зоопарк, вече имат нов дом.

От днес двата пораснали лъва се ширят на по-голямо пространство от отворен тип, научи Moreto.net.

В новата зона на големите котки в зоокъта има обособен сух ров, скалиста зона и малко езеро. За близък контакт на посетителите с лъвовете са монтирани бронирани стъкла. Останалата част от територията е оградена с двойна ограда и отделяща хората от хищниците.

За успешното изпълнение и реализация на проекта се наложи преместването на тигрицата в Зоопарка в Ловеч, а на нейното място бяха временно настанени лъвицата и малките лъвчета – Косара и Симба.

Припомняме, двете лъвчета – братче и сестриче, са родени на 4 юли 2020 година в зоопарка в Благоевград. Младата майка-лъвица обаче отказала да се грижи за бебетата си и те били преместени първоначално във ветеринарна клиника в София, а малко по-късно бяха настанени за отглеждане във варненския зоопарк. Техни родители са лъвовете, родени във варненската зоологическа градина през 2014 г., по-късно преместени в Благоевград. Двете лъвчета носят имената на своите баба и дядо – лъвицата Косара и лъвът Симба.

В Зоопарк-Варна на площ от 23 декара се отглеждат 400 броя животни, сред които и някои защитени видове, включени в списъка на Международния съюз за опазване на природата и в Червената книга на Република България. Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, използвана в строителството на клетките в зоопарковете през 60-те и 80-те години, и да създаде условия, които удовлетворяват етологичните нужди на животните, осигуряват лично пространство и необходимата социална среда.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!